U bent hier: nieuws » 2012 » 09 » 14 » het verschil tussen kinderopvangtoeslag en peuterspeelzaalouderbijdrage

Het verschil tussen kinderopvangtoeslag en peuterspeelzaalouderbijdrage

lagere ouderbijdrage peuterspeelzaal Sinderen

Landelijke cijfers laten zien dat bijna de helft van ouders, die één of meerdere kinderen bij een peuterspeelzaal hebben aangemeld, geen recht heeft op kinderopvangtoeslag. De kans is aanwezig dat zij wel in aanmerking komen voor een peuterspeelzaal-ouderbijdrage van € 60,--. Hoort u tot deze categorie ouders? Bekijk dan de uitgebreide informatie op onze website: www.oude-ijsselstreek.nl/Welzijn, zorg & onderwijs/Kinderopvang.

Twee tarieven bij peuterspeelzaal
Vanaf 1 april 2012 hanteren de peuterspeelzalen 2 tarieven, namelijk € 90,-- en € 60,-- per maand. Het tarief van € 90,-- is voor ouders, die vanwege hun werk óók recht hebben op kinderopvangtoeslag voor de kinderopvang, oftewel een tegemoetkoming kunnen krijgen van de belastingdienst. Dat zijn tweeverdieners of werkende alleenstaanden. Het tarief van € 60,-- is bedoeld voor ouders, die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Zij zijn aangewezen op het gesubsidieerde peuterspeelzaalwerk en kunnen bij de gemeente een lagere ouderbijdrage van
€ 60,-- aanvragen.

U komt in aanmerking voor de peuterspeelzaal-ouderbijdrage van € 60,-- als
- u geen recht hebt op kinderopvangtoeslag.
- er sprake is van één betalende baan indien er twee ouders zijn
- er wel sprake is van twee betalende banen, maar de minstwerkende ouder heeft slechts een 7-urencontract
- er wel sprake is van twee betalende banen, maar één van de ouders werkt als gastouder
- u een alleenstaande zonder betalende baan bent.

Aanvragen lagere ouderbijdrage € 60,--
Ouders die denken in aanmerking te komen voor een ouderbijdrage van € 60,-- voor het peuterspeelzaalwerk moeten het volgende doen:
• Inkomensformulier (IB-60 formulier) aanvragen van beide ouders bij de Belastingdienst via de belastingtelefoon: 0800-0543 (houdt u rekening met gemiddeld 10 werkdagen verzendtijd);
• Het IB-60 formulier opsturen naar de gemeente, afdeling Beleid, taakveld Welzijn en Onderwijs. Zij beoordelen of u in aanmerking komt voor ouderbijdrage van € 60,--.
• Wanneer uit de informatie op het IB60-formulier blijkt dat u beiden een betalende baan hebt, maar dit is nu niet meer het geval (en u dus geen recht meer hebt op kinderopvangtoeslag), dan kunt u die schriftelijke informatie meesturen met uw aanvraag voor het € 60,-- tarief.

Wist u dat?
• Het mogelijk is dat kinderopvang voor u goedkoper is dan het peuterspeelzaalwerk?
• Er inhoudelijk nauwelijks onderscheid is tussen kinderopvang voor 2 tot 4 jarigen en het peuterspeelzaalwerk?
• U bij de kinderopvang vrijblijvend een berekening kunt laten maken om te zien wat voor u goedkoper is, kinderopvang of peuterspeelzaal?
• Ouders aan de hand van de tabel kunnen zien wat de opvang voor hun situatie zal betekenen. Drukfouten voorbehouden.
• U op onze website alle adressen van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk kunt vinden?

• 14 september 2012

Het is vandaag: Zaterdag 20 december 2014